TCO

Zo bereken je de TCO van jouw e-Commerce store door Bob Rockland

Weet jij wat jouw merk precies uitgeeft aan het e-commerce platform dat jullie gebruiken? Niet alleen wat de maandelijkse fee is, maar wat het echt kost om je platform te bouwen en onderhouden over een periode van 3 tot 5 jaar? 

De meeste merken die we spreken hebben geen idee. Ze weten natuurlijk wat TCO betekent: Total Cost of Ownership. Maar slechts een magere 10% van hen heeft ook echt eens alles bij elkaar opgeteld. 
 
Bij Code begrijpen we dat helemaal, want je TCO berekenen is moeilijk. Om die reden hebben onze mede-oprichter Bob Rockland en Dr. Robert Wagner, voormalig CEO van Social Chain Home & Living en partner van Code, een overzichtelijke calculator sheet ontwikkeld waarmee het oneindig veel gemakkelijker wordt om de kosten van je e-commerce platform te berekenen.

Wat is Total Cost of Ownership (TCO)?

Voor diegenen die niet weten wat TCO betekent eerst een snelle introductie. Bob legt uit: “TCO is de totale kosten van het implementeren en onderhouden van een e-commerce platform over een bepaalde tijd - meestal 3 tot 5 jaar. Het omvat alle kosten die je maakt voor het runnen van jouw online store op het platform: bouw, dagelijks gebruik, onderhoud, groei en opschalen van je merk - bij voorkeur naar grote hoogten.”

Waarom is het belangrijk om de TCO van je e-commerce platform te weten?

Het is essentieel voor e-commerce bedrijven om goed inzicht te hebben in wat hun platform kost. Bob: “Met een goede TCO berekening zie je ineens waar het geld echt heen gaat. Dat geeft je opties: je ziet aan welke knoppen je kunt gaan draaien om je ROI te verbeteren.” Als je groei stagneert, bijvoorbeeld, kan deze kennis je helpen de aanpassingen door te voeren die je nodig hebt om gezond te blijven. Robert vult aan: "Een TCO berekening geeft je ook een idee van hoeveel voordeel een nieuwe tool moet opleveren om de investering eruit te halen, in termen van effect op conversie, AOV, etcetera.”

Voor e-com bedrijven die een migratie naar een ander platform overwegen is een TCO-berekening onmisbaar: om een geïnformeerde beslissing te kunnen nemen moeten ze de TCO van hun huidige platform kunnen vergelijken met dat van andere platforms. Daarvoor moeten ze verder kijken dan aanschafprijs of maandelijkse fee, en het volledige kostenplaatje van een platform in kaart brengen. Een goede TCO berekening laat ook de verborgen kosten zien: dingen die je makkelijk over het hoofd ziet als je een platform bekijkt. Op die manier kan een TCO berekening je soms onaangename verrassingen verderop in het proces besparen, als je al hebt geïnvesteerd in een platform migratie.

→ Wil je meer weten over migreren naar Shopify? Download hier ons Migratie e-book


 

Waarom Code een TCO calculator heeft ontwikkeld

Je TCO berekenen is een flinke uitdaging, zoals we bij Code heel goed weten. Robert zegt erover: “Het is bepaald geen rechttoe-rechtaan sommetje, er zijn zoveel variabelen waar je rekening mee moet houden! Je hebt echt een model nodig om het goed te doen.” 

Code begon zich te verdiepen in TCO berekening toen we merken hoorden klagen over de kosten van Shopify, met hun revenue sharing model. Dat zette ons aan het denken: in onze ervaring is Shopify juist helemaal niet duur, het is alleen zo dat de kosten anders verdeeld zijn dan bij andere platforms. Bob geeft een voorbeeld: “Met Magento (tegenwoordig Adobe Commerce Cloud) ben je bijvoorbeeld een heleboel kwijt aan onderhoud, en dan heb je alleen nog maar het platform in de lucht gehouden. Er is daarna nauwelijks nog iets over om je tech stack verder te verbeteren.” Robert: “Shopify is goedkoper, krachtiger, en een stuk transparanter wat betreft toekomstige kosten. Met Shopify heb je geen verborgen kosten, je weet waar je investering heen gaat. Bovendien leiden alle kosten naar extra omzet. Shopify verdient zichzelf terug.”

→ Lees hier meer over Shopify Plus (en wat het kost) 


 

Wat moet je allemaal meenemen in een TCO berekening?

Een TCO berekening voor e-commerce platforms bestaat grofweg uit twee soorten kosten: de opstartkosten van het bouwen en inrichten van je online store op het platform, en daarna de terugkerende kosten van het runnen en onderhouden van je store op het platform.

1. Kosten van bouw & inrichting

Dit omvat alle kosten die je maakt om je store te bouwen. In principe alles wat je doet voordat je store klaar is om live te gaan: 

  • Design

  • Je store bouwen op het platform

  • Development, bijvoorbeeld integraties (PIM, ERP, WMS) en custom-built features  

  • De eenmalige fees die je betaald voor het platform, third-party apps en uitbreidingen 

  • De kosten van het opzetten van je hosting, servers en andere hardware (zoals POS hardware) die je nodig hebt om je store te runnen. 

2. Terugkerende kosten

Dit zijn alle kosten die te maken hebben met het runnen van je store op het platform. Al je terugkerende kosten zitten hierin, plus de one-off investeringen die je besluit te doen als je store al loopt:

  • Platform fees (bijvoorbeeld Shopify Plus fee)

  • Payment processing fees (bijvoorbeeld Mollie, Shopify Payments)

  • App fees (bijvoorbeeld Klaviyo, Gorgias)

  • Fees voor geïntegreerde systemen (bijvoorbeeld PIM, ERP, WMS)

  • Future feature development & verbeteringen aan je store

  • Hosting (voor non-SaaS platforms)

  • Platform upgrades en onderhoud (voor non-SaaS platforms)

Sommige van deze kostenposten leveren ook wat op: meer groei voor je business. Een verbeterde e-com tech stack, of de inzet van e-mailmarketing met Klaviyo, zal je meer omzet opleveren en je marketingkosten naar beneden brengen. In onze TCO calculator hebben we de verwachte groei van dit soort features over de eerste 3 tot 5 jaar ook meegenomen.

Een opmerking over het kostenverschil tussen self-hosted en SaaS 

Zoals je hierboven ziet heb je met een non-SaaS platform (zoals Adobe Commerce, Shopware en WooCommerce) verschillende kostenposten die je niet hebt als je de TCO uitrekent voor een SaaS platform zoals Shopify: 

  • Opzetten van hosting en servers (inclusief de kosten van backup servers)

  • Hosting fees

  • Platform upgrades en updates, security updates, en platform onderhoud

  • De kosten van je Dev Ops team, in-house of agency, dat je nodig hebt voor server management

  • Piekdrukte: het managen van verwachte (BFCM) en onverwachte (hit product) pieken in traffic 

  • Troubleshooting en crash management als je store uit de lucht gaat

  • Kosten van andere overhead die te maken heeft met platform support (dus alle onverwachte errors waar je developers voor nodig hebt) 

Als je het complete plaatje wilt, zul je ook de kosten moeten meenemen van de omzet die je misloopt dankzij crashes en downtime.

Een opmerking over transactiekosten

Welk platform je ook gebruikt, Saas of non-SaaS: het merendeel van je terugkerende kosten zal gekoppeld zijn aan je omzet - in de vorm van revenue sharing (als je Shopify gebruikt) maar  vooral via de transactiekosten die je Payment Service Providers rekenen. Dit betekent dat de TCO van een merk met 5 miljoen omzet per jaar lager zal zijn dan die van een merk dat, met exact dezelfde platform setup, 50 miljoen per jaar omzet. 

Het betekent ook dat het loont om extra scherp te zijn op hoe je transacties inricht. Als je Shopify Plus gebruikt, bijvoorbeeld, heb je de volgende opties:

  1. Shopify Payments. De fees voor Shopify Payments hangen af van je Shopify pakket 
    (Basic, Advanced of Plus): hoe hoger je pakket, hoe lager het percentage dat Payments van je transacties afroomt. Als je Shopify Payments gebruikt zal Shopify je ook geen aanvullende fee in rekening brengen (die betaal je wel als je externe providers gebruikt).

  2. Third-party payment providers zoals Mollie. Als je deze gebruikt, brengt Shopify je een platform fee van 0,25% in rekening. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan het toch interessant zijn om ze te gebruiken: als je een goede onderhandelingspositie hebt kun je vaak een mooie deal sluiten met een PSP. Shopify Payments tarieven zijn vaak hoger dan die van andere PSP’s - wat overigens nog een reden is om je TCO berekening goed in de gaten te houden.

Vraag jouw persoonlijke TCO berekening aan

Heb je interesse in een complete en gedetailleerde TCO berekening voor jouw e-commerce merk?

Code heeft veel ervaring met het berekenen van de TCO voor een scala aan platforms, waaronder Shopify, Adobe Commerce (Magento), Shopware, Salesforce en BigCommerce. Stuur een e-mail naar Robert Wagner om een gratis persoonlijke berekening aan te vragen.