Shopify

Shopify kosten - een compleet overzicht door Bob Rockland

Wat kost het bouwen van een Shopify webshop of een Shopify Plus webshop? Code praat je door de prijzen van Shopify, om je een completer beeld te geven van de kosten waar je rekening mee moet houden als je een e-commerce store bouwt en runt op Shopify - inclusief variabele fees en transactiekosten.

Shopify Pricing explained

Shopify prijzen uitgelegd

Het Shopify platform is beschikbaar in verschillende pakketten die overwegend dezelfde functionaliteit bieden: Basic (€21 EUR p/m), Shopify (€59 EUR p/m), and Advanced (€289 EUR p/m).

Daarnaast is er ook Shopify Plus, dat geoptimaliseerd is voor enterprise-level merken en een heleboel extra features biedt (lees hier meer over de Plus features).

Hieronder zie je de Shopify pakketten en hun prijs per maand, zoals weergegeven op de Shopify website:

Shopify Plus prijzen: zo werkt de variabele fee

Omdat merken heel groot kunnen worden in enterprise e-commerce, is de maandelijkse Shopify Plus fee een vast minimum. Vanaf een bepaalde omzet verandert deze vaste fee in een percentage van je totale omzet.

Zo werkt het: de maandelijkse Plus fee is 0.35% (3-jarig contract) of 0.40% (1-jarig contract) van je omzet, met een minimum van $2.300 (3-jarig contract) of $2,500 (1-jarig contract). 

Als we dat doorrekenen, zien we dat de switch van vaste naar variabele platform fee optreedt bij een omzet van $657.143 per maand. Is je omzet lager dan $657.143 per maand? Dan kost Shopify Plus $2.300 per maand met een 3-jarig contract. Zet je meer om dan $657.143 per maand? Dan kost een Shopify Plus plan 0.35% van je omzet.

Door met een percentage van je omzet te rekenen, kan Shopify meebewegen met jouw fluctuerende omzetcijfers gedurende het jaar. Ook met revenue sharing, is Shopify nog altijd goedkoper dan veel concurrende platforms zoals Magento, Salesforce Commerce Cloud of Shopware – open source of niet. Er is nog een argument voor deze prijsstrategie: het zorgt ervoor dat Shopify’s doelen overeenkomen met die van jou: jouw merk zo succesvol mogelijk maken. Shopify heeft dus een heel duidelijke motivatie om je te helpen de best mogelijke e-commerce resultaten te behalen.  

Transactiekosten & Shopify Payments kosten

Naast de platform fee betaal je ook transactiekosten. Over elke transactie die in jouw store wordt gedaan, gaat een klein percentage naar de Payment Service Provider (PSP) die deze transactie mogelijk maakt. Omdat dit meestal de bulk van je maandelijkse platform kosten is, loont het absoluut de moeite om de beschikbare PSP’s goed te bestuderen, hun tarieven per betaalmethode te vergelijken, en een setup te vinden die het beste werkt voor jouw situatie.

Als je dat doet, houd dan in gedachten dat Shopify haar gebruikers aanmoedigt om Shopify Payments, Shopify’s eigen PSP, te gebruiken in plaats van platforms als Mollie, Adyen en Pay.nl. Om die reden brengt Shopify third-party transactiekosten in rekening: een commissie op transacties die gedaan zijn via andere PSP’s dan Shopify Payments, voor security- en compliance kosten. De commissie is 0.20% (Shopify Plus) of 0.60% (Shopify Advanced) per transactie - bovenop de transactiekosten die in rekening gebracht worden door de externe payment provider.

Er is een uitzondering: voor Shopify Plus gebruikers die Shopify Payments gebruiken als hun primaire payment provider wordt de 0.20% commissie kwijtgescholden. Shopify Plus gebruikers die ook andere PSP’s gebruiken, maar hun credit card transacties via Shopify Payments laten lopen, hoeven bijvoorbeeld geen commissie te betalen over transacties die via externe PSP’s gedaan worden.

Pricing tabel (4)

Als je inderdaad Shopify Payments gebruikt, dan gelden de transactiekosten die hieronder weergegeven zijn: 

Pricing tabel (1000 x 800 px) (1)

 

Een paar rekenvoorbeelden

Laten we dit eens wat concreter maken. Hieronder vind je een paar rekenvoorbeelden die je laten zien wat dit allemaal betekent voor het bedrag onder de streep.

Stel: je hebt een online store in twee talen, en je hebt besloten die volledig te lokaliseren in plaats van ze te vertalen via Shopify Markets - je hebt dus twee aparte storefronts. Je omzet is grofweg 6 miljoen euro per jaar en je AOV is €100, wat betekent dat je store jaarlijks zo’n 60.000 transacties verwerkt. De helft, inclusief creditcard transacties, komt binnen via Shopify Payments, de andere helft via een externe payment provider. Wat zou dit kosten voor elk van de vier Shopify pakketten? 

Shopify Basic

Jaarlijkse subscription fee van €21 x 12 maanden x 2 stores = € 504
Transactiekosten via Shopify Payments €0,25 x 30.000 transacties = €7.500
Transactiekosten via Shopify Payments 1.9% van €3 miljoen = €57.000
Commissie op verkopen via externe provider 2% van €3 miljoen = €60.000
Totale kosten: €125.004 per jaar (excl. transactiekosten van externe provider)

Shopify

Jaarlijkse subscription fee van €59 x 12 maanden x 2 stores = € 1.416
Transactiekosten via Shopify Payments €0,25 x 30.000 transacties = €7.500
Transactiekosten via Shopify Payments 1.8% van €3  miljoen = €54.000
Commissie op verkopen via externe provider 1% van €3  miljoen = €30.000
Totale kosten: €92.916 per jaar (excl. transactiekosten van externe provider)

Shopify Advanced

Jaarlijkse subscription fee van €289 x 12 maanden x 2 stores = € 6.936
Transactiekosten via Shopify Payments €0,25 x 30.000 transacties = €7.500
Transactiekosten via Shopify Payments 1.6% van €3  miljoen = €48.000
Commissie op verkopen via externe provider 0.6% van €3 miljoen = €18.000
Totale kosten: €80.436 per jaar (excl. transactiekosten van externe provider)

Shopify Plus

Jaarlijkse subscription fee (3-jarig contract) van $2.300 x 12 maanden = $27.600 ≈ €25.800
Transactiekosten via Shopify Payments €0,25 x 30.000transacties = €7.500
Transactiekosten via Shopify Payments 1.4% van €3 miljoen = €42.000
Commissie op verkopen via externe provider 0.2% van €3  miljoen = kwijtgescholden (omdat Shopify Payments de primaire payment provider is)
Totale kosten: €75.300 per jaar (excl. transactiekosten van externe provider)

Zoals je ziet kost Shopify Plus in deze setup minder dan Shopify Advanced, terwijl het een enterprise-level variant van het platform biedt.

De toegevoegde waarde van Shopify Plus vs Shopify Advanced

Het is je misschien opgevallen dat de maandelijkse fee van Shopify Plus flink hoger is dan die van Shopify Advanced. Dat is omdat Shopify Plus ontwikkeld is voor merchants op enterprise level, en dus een heleboel extra features en geavanceerde functionaliteit biedt.

Hierbij geldt in het algemeen: wat je extra betaalt voor Shopify Plus verdient zichzelf elders in je business een paar keer terug. En niet alleen in de vorm van lagere transactiekosten. Dat is waarom we bij Code regelmatig klanten adviseren om liever vroeger dan later over te stappen naar Shopify Plus: het geeft je store een enorme boost en zal je groei flink versnellen. 

Bijvoorbeeld omdat Plus automatisering makkelijker maakt. Of je tien storefronts biedt in plaats van één. En een pakket aan B2B functionaliteit, zoals klantspecifieke prijzen en minimale order hoeveelheden, zonder extra kosten. En uitgebreidere versies van Shopify Markets en Shopify POS waarmee je bedrijf veel schaalbaarder wordt. En laten we Checkout Extensibility niet vergeten: de optie om je checkout conversie te verbeteren met bijvoorbeeld upsell en cross-sell mogelijkheden, of klantspecifieke kortingen.

Hier is een overzicht van de extra features die inbegrepen zijn in een Shopify Plus subscription:

 • Tot 10 storefronts (en nog meer voor een klein bedrag)
 • Tot 25 Headless storefronts
 • Oneindige schaalbaarheid: verwerk tot wel 10.000 transacties per minuut
 • Onbeperkt aantal medewerkersaccounts
 • Ondersteunt tot 200 voorraad locaties
 • Priority support van Shopify via telefoon of livechat
 • B2B on Shopify: combineer je D2C- en groothandelskanalen in een enkel dashboard
 • Shopify Markets Pro: lanceer je producten in 50 nieuwe markten (in plaats van de 3 die je in andere pakketten krijgt)
 • Shopify POS Pro: Shopify’s point-of-sale tool, maar dan enterprise. POS Pro ondersteunt 20 locaties, en 200 als je Shopify Payments gebruikt. Met een Shopify Plus subscription is Shopify POS Pro gratis. Voor de andere pakketten kost POS Pro €79 per maand. 
 • Checkout Extensibility: customize je checkout
 • Shopify Audiences: vind je toekomstige brand ambassadors
 • Bot protection: beschermt je store tegen bots tijdens flash sales
 • Launchpad: automatiseer promoties, product releases en store updates
 • Shopify Functions: ontwerp en implementeer je eigen custom apps
 • ShopifyQL Notebooks: visualiseer en analyseer je data beter
 • Shopify Plus Certified App Partners: toegang tot apps die tegemoetkomen aan de complexe behoeften van enterprise bedrijven
 • Shopify Academy: toegang tot workshops en courses die je helpen op te schalen met Shopify Plus

Wanneer overstappen naar Shopify Plus?

Waar ligt precies het kantelpunt waar het lucratief wordt om te upgraden van Shopify Advanced naar Shopify Plus? In onze ervaring kan dit al een slimme keuze zijn bij een omzet van €200.000 per maand, oftewel €2.4 miljoen per jaar. 

Op dit punt is het gat qua kosten nog behoorlijk groot - maar zoals we al eerder zeiden wordt het verschil meer dan gecompenseerd door de waarde die Shopify Plus elders in je bedrijf toevoegt. Vooral als je internationaal wilt uitbreiden, of features nodig hebt zoals Shopify POS Pro, B2B voor Shopify, een aanpasbare checkout, of een aantal headless storefronts. Deze functionaliteit op maat laten bouwen is vele malen duurder dan de kosten van een Shopify Plus plan. In dat geval kun je jezelf veel tijd en gedoe besparen door simpelweg te upgraden.


→ Wil je weten wat voor jouw business het kantelpunt is? Neem contact op voor advies van onze experts!

Kosten van bouw Shopify store

Je maandelijkse subscription fee en je transactiekosten zijn niet de enige uitgaven die je hebt als je een Shopify store runt. De online store moet ook gebouwd en ingericht worden. Wat kost het om je Shopify store te laten bouwen door een officiële Shopify Plus partner? Om je een indruk te geven, bij Code vallen cliënten in deze drie categorieën:

 • Base (+50k euro) - zoals de store van onze cliënt DOUXE
 • Advanced (70-100k) - zoals de store van onze cliënt namuk
 • Enterprise (100-300k) - zoals de store van onze cliënt Alpinestars

Naast de kosten van de initiële bouw zul je ook terugkerende kosten hebben voor dingen als shopify apps, connectors, domeinnamen, content lokalisatie, email marketing met Klaviyo, social media accounts, marktplaats fees, en zo verder.

Bereken je E-commerce Total Cost of Ownership

Om het beste inzicht te krijgen in wat het kost om je online business te runnen op Shopify, raden we je aan om naar Total Cost of Ownership te kijken. Bij Code kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is je TCO te weten. We hebben zelfs een TCO calculator gebouwd om je te helpen. Lees onze blog over TCO, zet je cijfers in de calculator en het geeft je een schatting van je maandelijkse kosten over een periode van drie jaar. 

Kosten Shopify vs kosten van andere platforms

Zit je op een ander platform dan Shopify? En wil je je huidige platform graag vergelijken met Shopify om te zien of migreren een goede optie voor je is? Je kunt onze TCO calculator natuurlijk gebruiken om te zien hoeveel Shopify zou kosten voor je huidige situatie - maar het kan je niet vertellen wat je TCO is op je huidige platform. 

Code kan je daarbij helpen, en als je contact met ons opneemt rekenen we het met plezier voor je door. Maar om je alvast een indruk te geven: bekijk hier de uitkomsten van een onderzoek dat Shopify heeft laten uitvoeren naar TCO. De studie vergelijkt de TCO van een aantal grote e-commerce platforms in de VS, en de conclusie is duidelijk: gemiddeld genomen is Shopify’s TCO tot wel 36% beter dan die van concurrenten.

Onbetaalbaar: hulp en advies van experts

Een online store van enige omvang runnen en opschalen is een complexe onderneming. Kunnen terugvallen op een expert die je erdoorheen gidst zal je een heleboel tijd en geld besparen. Als je de totale kosten van je store gaat berekenen, zorg er dan voor dat je ook ruimte begroot voor advies van experts - want dat gaat zichzelf een paar keer terugverdienen op dezelfde manier als een Shopify Plus subscription dat doet.

Overweeg om een agency als Code in te zetten als jouw ervaren en betrouwbare e-commerce groeipartner. Krijg toegang tot onze uitgebreide kennis van Shopify, en laat ons je helpen om jouw business op een toekomstbestendige manier op te schalen.