2. Wanneer ga je overstappen?
Liefst vóórdat de updates ophouden natuurlijk, maar ook weer niet zo vroeg dat je nog moet wachten op bugfixes, belangrijke plugins en koppelingen die nog niet beschikbaar zijn. Magento 2 gaat voorlopig nog wel wat last hebben van kinderziektes: het is nog geen volwassen, stabiel, betrouwbaar platform. Hoe later hoe beter is hier het devies.
Eigenaresse van koffiebranderij Fascino stapte over op Magento 2 om het te proberen: “Met Magento 1 hadden we eigenlijk niet echt grote problemen. Toen de end of life werd aangekondigd hebben we advies ingewonnen, en besloten om bij onze developer te blijven en te switchen naar Magento 2. Meteen doken er allemaal problemen op: allerlei features die in Magento 1 prima werkten konden (nog) niet in Magento 2, bij de relaunch lag de webshop er binnen een uur uit (een hel!), en bij elke security update, release of patch moest er van alles aangepast worden. In die anderhalf jaar dat we op Magento 2 draaiden waren we echt veel te veel geld kwijt aan ons platform.”
→ Lees hier meer over Fascino’s migratie van Magento naar Shopify Plus
Maar dan wordt het wel krap qua planning: hoeveel tijd gaat overstappen kosten, en wanneer vind je Magento 2 stabiel genoeg om de overstap te wagen? Maar ook: heb je er überhaupt zin in om hier constant mee bezig te moeten zijn? Klinkt als een boel stress. Dus de onvermijdelijke derde vraag zal zijn:
3. Kun je niet iets beters vinden?
Migreren moet toch, dus dan liever naar een platform dat iets meer zekerheden biedt dan Magento 2.x. Welke opties heb je dan? Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen.
4. Wil je open source- of licentiesoftware?
Qua webshop-software is er een duidelijke tweedeling tussen gratis, self-hosted open source software (o.a. Magento en WooCommerce) en betaalde cloud-hosted licentiesoftware (o.a. Lightspeed en Shopify).
Open source is een goede keus als je een complexe webshop hebt met veel maatwerk. Dan is het handig als je volledige controle hebt over je website en die kunt uitbreiden en tweaken waar je maar wilt. In de praktijk zijn dit vaak de grotere webshops met veel omzet. Zij hebben genoeg budget om het sleutelen aan de site uit te besteden aan developers, of om er een eigen team op te zetten.
Ook technisch onderlegde webshopeigenaars zullen neigen naar open source. Als je goede programmeerskills hebt kun je je snel ingeperkt voelen door licentiesoftware. Je kunt dat ook als een uitdaging zien natuurlijk: bij Code zoeken we graag de grenzen van Shopify op.
Lees je in & test het uit
Als je de keus tussen open source en licentiesoftware gemaakt hebt, is het een kwestie van verschillende pakketten vergelijken. Dat kan door je goed in te lezen via internet, een shortlist te maken, en dan een of twee pakketten uit te proberen. Bij licentiesoftware heb je meestal de mogelijkheid om een gratis proefabonnement te nemen. Bij open source platforms heb je hosting nodig om de software te kunnen installeren, wat waarschijnlijk geen probleem is als je webshop op dit moment op Magento 1.x draait.
Qua open source kun je eens een kijkje nemen bij WooCommerce, een webshop-plugin voor WordPress waar heel veel bestaande webshops op draaien. Sinds kort hebben zij de marktleider-positie overgenomen van Magento. WordPress is een van de meest gebruikte webplatforms ter wereld, met duizenden plugins, themes en uitbreidingen en een zeer actieve community. Omdat zoveel mensen WordPress en WooCommerce gebruiken is er heel veel informatie en uitleg over te vinden op het internet. Dat voordeel heeft ook een nadeel: WordPress sites zijn regelmatig het doelwit van cyberattacks, juist omdat zoveel sites het gebruiken. Het wordt dus aangeraden om extra op te letten wat betreft security, bij WordPress/WooCommerce sites.
Wat betreft licentiesoftware is er vrij veel beschikbaar, maar het is niet allemaal even goed. Ook de kosten lopen nogal uiteen. Wij zijn zelf uiteraard fan van Shopify, maar directe concurrent Lightspeed is ook zeker niet slecht! Beide platforms bieden een hoge kwaliteit waarmee je in een handomdraai een professioneel ogende webshop bouwt die voorzien is van de laatste standaarden op het gebied van techniek en SEO.
Ook hier geldt: lees je in in de verschillende mogelijkheden, en probeer dingen uit via een proefaccount. Let bij het inlezen wel op wanneer iets gepubliceerd is! Ontwikkelingen gaan heel snel in de wereld van webwinkelsoftware, en daarom zijn veel artikelen nogal verouderd. Dat is vooral in het nadeel van Shopify, omdat dit platform tot voor kort niet goed aansloot op de Nederlandse markt. Inmiddels is dat probleem ruimschoots opgelost met een aantal cruciale koppelingen: we hebben ze op een rij gezet in deze blog.
Bel gerust!
Uiteraard kun je ons ook altijd bellen of mailen voor een geheel partijdig verhaal over waarom Shopify absoluut het platform van je dromen is! We kijken naar je uit ;)