Shopify

Magento 2: Waarom je niet moet overstappen + betere alternatieven door Linda Bleijenberg

We schreven er al eerder over: als je webshop op Magento 1.x draait, wordt het tijd om je te bezinnen op de toekomst. Wat voor mogelijkheden heb je als webshopeigenaar? We zetten ze voor je op een rij in deze blog.En dat gaan we zo onpartijdig mogelijk doen, zonder Shopify teveel te pushen. Beloofd! Wij hebben er natuurlijk weinig aan om jou over te halen tot een pakket dat helemaal niet bij je past. Maar mocht je na het lezen van dit blog geïnteresseerd zijn in Shopify, dan weet je ons te vinden ;)

Shopify webstore coding
Laptop

2018: End of life voor Magento 1.x

Magento heeft aangekondigd dat 1.x versies vanaf november 2018 niet meer ondersteund worden met updates. Dat zwakten ze later toch weer wat af (na november blijven ze nog tenminste 18 maanden patches en updates maken), maar de boodschap is duidelijk: Magento 1 gaat binnenkort dood, leve Magento 2.

Dat is slecht nieuws voor webshops die op Magento 1.x draaien, want zonder updates is je site binnen de kortste keren zo lek als een mandje, qua beveiliging. Niet handig als je bedrijf staat of valt met veilig online betalingsverkeer en het beheren van persoonlijke klantdata. Niks doen en gewoon doorgaan met Magento 1.x is dus absoluut geen optie. Deze ondernemers moeten op vrij korte termijn een besluit nemen:

1. Ga ik overstappen op Magento 2.x?

Dat is een duur en tijdrovend grapje. Magento 2 heeft een hele nieuwe core gekregen ten opzichte van Magento 1, dus overstappen gaat veel verder dan een simpele klik op de knop 'Update'. Veel functionaliteit die binnen 1.x beschikbaar was zal verdwijnen, en je hebt hoe dan ook developers nodig om de upgrade in goede banen te leiden.

 

Ook belangrijk om in de gaten te houden: omdat 2.x nog zo nieuw is kan het zo zijn dat allerlei onmisbare functionaliteit nog lang op zich laat wachten. Voor Magento 1 bestaan er allerlei plugins en uitbreidingen om bepaalde functionaliteit toe te voegen aan je webshop, maar die zijn meestal niet compatibel met Magento 2. Uiteraard gaan er in de toekomst wel weer nieuwe plugins gemaakt worden, maar misschien zit die ene uitbreiding waar jij op zit te wachten daar net niet bij.

2. Wanneer ga je overstappen?

Liefst vóórdat de updates ophouden natuurlijk, maar ook weer niet zo vroeg dat je nog moet wachten op bugfixes, belangrijke plugins en koppelingen die nog niet beschikbaar zijn. Magento 2 gaat voorlopig nog wel wat last hebben van kinderziektes: het is nog geen volwassen, stabiel, betrouwbaar platform. Hoe later hoe beter is hier het devies.

Eigenaresse van koffiebranderij Fascino stapte over op Magento 2 om het te proberen: “Met Magento 1 hadden we eigenlijk niet echt grote problemen. Toen de end of life werd aangekondigd hebben we advies ingewonnen, en besloten om bij onze developer te blijven en te switchen naar Magento 2. Meteen doken er allemaal problemen op: allerlei features die in Magento 1 prima werkten konden (nog) niet in Magento 2, bij de relaunch lag de webshop er binnen een uur uit (een hel!), en bij elke security update, release of patch moest er van alles aangepast worden. In die anderhalf jaar dat we op Magento 2 draaiden waren we echt veel te veel geld kwijt aan ons platform.” 

→ Lees hier meer over Fascino’s migratie van Magento naar Shopify Plus

Maar dan wordt het wel krap qua planning: hoeveel tijd gaat overstappen kosten, en wanneer vind je Magento 2 stabiel genoeg om de overstap te wagen? Maar ook: heb je er überhaupt zin in om hier constant mee bezig te moeten zijn? Klinkt als een boel stress. Dus de onvermijdelijke derde vraag zal zijn:

3. Kun je niet iets beters vinden?

 

Migreren moet toch, dus dan liever naar een platform dat iets meer zekerheden biedt dan Magento 2.x. Welke opties heb je dan? Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen.

4. Wil je open source- of licentiesoftware?

Qua webshop-software is er een duidelijke tweedeling tussen gratis, self-hosted open source software (o.a. Magento en WooCommerce) en betaalde cloud-hosted licentiesoftware (o.a. Lightspeed en Shopify).

Open source is een goede keus als je een complexe webshop hebt met veel maatwerk. Dan is het handig als je volledige controle hebt over je website en die kunt uitbreiden en tweaken waar je maar wilt. In de praktijk zijn dit vaak de grotere webshops met veel omzet. Zij hebben genoeg budget om het sleutelen aan de site uit te besteden aan developers, of om er een eigen team op te zetten.

Ook technisch onderlegde webshopeigenaars zullen neigen naar open source. Als je goede programmeerskills hebt kun je je snel ingeperkt voelen door licentiesoftware. Je kunt dat ook als een uitdaging zien natuurlijk: bij Code zoeken we graag de grenzen van Shopify op.

Lees je in & test het uit

Als je de keus tussen open source en licentiesoftware gemaakt hebt, is het een kwestie van verschillende pakketten vergelijken. Dat kan door je goed in te lezen via internet, een shortlist te maken, en dan een of twee pakketten uit te proberen. Bij licentiesoftware heb je meestal de mogelijkheid om een gratis proefabonnement te nemen. Bij open source platforms heb je hosting nodig om de software te kunnen installeren, wat waarschijnlijk geen probleem is als je webshop op dit moment op Magento 1.x draait.

Qua open source kun je eens een kijkje nemen bij WooCommerce, een webshop-plugin voor WordPress waar heel veel bestaande webshops op draaien. Sinds kort hebben zij de marktleider-positie overgenomen van Magento. WordPress is een van de meest gebruikte webplatforms ter wereld, met duizenden plugins, themes en uitbreidingen en een zeer actieve community. Omdat zoveel mensen WordPress en WooCommerce gebruiken is er heel veel informatie en uitleg over te vinden op het internet. Dat voordeel heeft ook een nadeel: WordPress sites zijn regelmatig het doelwit van cyberattacks, juist omdat zoveel sites het gebruiken. Het wordt dus aangeraden om extra op te letten wat betreft security, bij WordPress/WooCommerce sites.

Wat betreft licentiesoftware is er vrij veel beschikbaar, maar het is niet allemaal even goed. Ook de kosten lopen nogal uiteen. Wij zijn zelf uiteraard fan van Shopify, maar directe concurrent Lightspeed is ook zeker niet slecht! Beide platforms bieden een hoge kwaliteit waarmee je in een handomdraai een professioneel ogende webshop bouwt die voorzien is van de laatste standaarden op het gebied van techniek en SEO.

Ook hier geldt: lees je in in de verschillende mogelijkheden, en probeer dingen uit via een proefaccount. Let bij het inlezen wel op wanneer iets gepubliceerd is! Ontwikkelingen gaan heel snel in de wereld van webwinkelsoftware, en daarom zijn veel artikelen nogal verouderd. Dat is vooral in het nadeel van Shopify, omdat dit platform tot voor kort niet goed aansloot op de Nederlandse markt. Inmiddels is dat probleem ruimschoots opgelost met een aantal cruciale koppelingen: we hebben ze op een rij gezet in deze blog.

Bel gerust!

Uiteraard kun je ons ook altijd bellen of mailen voor een geheel partijdig verhaal over waarom Shopify absoluut het platform van je dromen is! We kijken naar je uit ;)

Linda Bleijenberg
Geschreven door

Linda Bleijenberg

Code schrijft met gemak 100 regels code per dag, maar bloggen laten we graag aan onze copywriter Linda over. Ze woont om de hoek in Delft en wil ook kunnen toveren met code als ze later groot is. Tot die tijd interviewt ze onze experts en deelt ze de meest interessante inzichten over Shopify en E-Commerce op onze blog.

Terug naar insights overzicht