Shopify

Dropshipping met Shopify: Code legt je uit hoe het werkt. door Linda Bleijenberg

Slapend rijk worden van je webshop. Klinkt goed toch? Maar ook een beetje te mooi om waar te zijn. Toch is er een vorm van online ondernemen die er dicht bij in de buurt komt: dropshipping. Iets voor jou? Check het in deze blog.

Dropshipping met Shopify
Dropshipping met Shopify | Code

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een fulfilment methode waarbij de risico's voor de ondernemer kleiner zijn dan bij andere fulfilment methoden. Bij de gebruikelijke fulfilment methode werkt het grosso modo zo: je koopt je producten in bij de ene partij, en brengt ze vervolgens onder bij een tweede partij, die zorg draagt voor het verpakken en verzenden van je bestellingen (en die soms zelfs je retourzendingen afhandelt). Jij bent als inkoper de partij die risico neemt: alles wat niet verkocht wordt is voor jouw rekening.

Bij dropshipping heb je dit risico niet. Met deze methode betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk verkoopt. De dropshipper is de partij die het risico neemt: in dit model doen zij zowel de inkoop (of soms de productie), de opslag, en de verzending. Jij bent als webshop eigenaar de tussenpersoon. Je roomt bij wijze van spreken een commissie af over elk product dat je voor de dropshipper verkoopt.

 

Voor- en nadelen van dropshipping

Dropshipping heeft een aantal grote voordelen, maar ook een paar nadelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

Voordelen van dropshipping

 • je hebt geen opslagruimte nodig

 • je loopt geen inkooprisico

 • je kunt een veel grotere varieteit aan producten aanbieden

 • je hebt geen omkijken naar de verpakking en verzending van je bestellingen

 • je opstartkosten zijn heel laag

 • het niet zelf hoeven beheren van je voorraden levert grote tijdwinst op

 • Veel dropshippers doen ook nog de afhandeling van retourzendingen voor je

Nadelen van dropshipping

 • je marges zijn vaak laag, vanwege de competitie

 • je bent afhankelijk van je dropshipper wat betreft de beschikbaarheid van producten

 • het voorraadbeheer van je dropshipper rechtstreeks koppelen aan je webshop is vaak lastig, waardoor je soms niet beschikbare producten verkoopt

 • Als je met meerdere dropshippers werkt wordt het lastig om de verzendkosten beheersbaar te houden

 • Afhankelijk van hoe je het inricht kan het zijn dat je je product nooit te zien krijgt

 • Soms kun je niks met retouren omdat je dropshipper aan de andere kant van de wereld zit

 • Je bent veel tijd kwijt aan klantenservice

Hoe werkt dropshipping met Shopify

Bij CODE kregen we dropshipping in het vizier door Shopify, het platform waar we veel webshops mee bouwen. Er doen verschillende succesverhalen de ronde over dropshipping webshops, onder andere in deze webinar.

Maar we hebben ook wel wat kanttekeningen. Het is bijvoorbeeld best raar om producten te verkopen die je nooit zelf te zien krijgt. En nog raarder om klantenservice te leveren aan klanten van over de hele wereld, die vragen over dat product hebben. Retourzendingen zijn ook nogal een issue, merkten we. Die moeten door de klant terug gestuurd worden naar China, wat soms duurder is dan het product zelf. Dat gaat de klant natuurlijk niet betalen, dus hier moet je iets op verzinnen.

Dropshipping volgens Code

Wij van Code zien dus wel ruimte voor verbetering. We raden bijvoorbeeld iedereen aan om iets te verkopen waar je affiniteit mee hebt. Anders motiveert het op een gegeven moment niet meer. Daarbij helpt het natuurlijk enorm als je je product goed kent. Dat mis je bij het Oberlo-AliExpress model, waarbij je dropshippers in China zitten. En dat gedoe met intercontinentale retourzendingen, daar wordt volgens ons ook niemand blij van.

Daarom zeggen wij: zoek Nederlandse dropshippers! Daar zijn er verbazend veel van, ook al is het even zoeken. Veel dropshippers zijn heel slecht vindbaar online, en ze hebben ook vaak hopeloos verouderde websites. Maar als je een goede vindt, heb je korte lijntjes en kun je af en toe eens langs gaan. Wat je ook altijd kunt doen: een groothandel bellen en vragen of ze een partnerschap met je willen aangaan.

Nog een tip: we raden je aan om dit eerst te regelen, dus voordat je je Shopify winkel inricht. Dropshippers kennen hun markt en hebben vaak handige tips en adviezen, en dat gaat je helpen bij het opzetten van je webshop. Om je op gang te helpen hebben wij alvast een paar Nederlandse dropshippers voor je opgezocht. Misschien zit er iets voor je bij.

Je mist in deze Nederlandse constructie wel het gemak van Oberlo, want die app is niet gekoppeld aan Nederlandse dropshippers. Als je webshop te groot of te tijdrovend wordt, is iets vergelijkbaars wel superhandig. Mocht je daar interesse in hebben: CODE bouwt het graag voor je. Een koppeling tussen je Nederlandse dropshipper en je Shopify webshop, met hetzelfde gebruiksgemak als Oberlo: dat vinden wij een mooie klus!

Linda Bleijenberg
Geschreven door

Linda Bleijenberg

Code schrijft met gemak 100 regels code per dag, maar bloggen laten we graag aan onze copywriter Linda over. Ze woont om de hoek in Delft en wil ook kunnen toveren met code als ze later groot is. Tot die tijd interviewt ze onze experts en deelt ze de meest interessante inzichten over Shopify en E-Commerce op onze blog.

Terug naar insights overzicht