Shopify

Fulfilment met Shopify: zo doe je dat door Linda Bleijenberg

Heeft jouw webshop al een fulfilment partner? Zo niet, dan moet je daar zeker eens naar kijken! In deze blog vertellen we je over de voordelen van het uitbesteden van je Shopify webshop, waarom IT zo'n belangrijke factor is, en over de Shopify-koppeling van Active Ants.

Uitbesteden van je Shopify webshop | Code
placeholder | Code

Wat is fulfilment?

We hebben het al heel kort uitgelegd in onze blog over dropshipping: hier dus de iets langere toelichting. 'Fulfilment' is de gangbare term voor de afhandeling van bestellingen. Hier vallen alle handelingen onder vanaf het moment dat het product binnenkomt bij een bedrijf, tot het moment dat het afgeleverd wordt bij een klant van dat bedrijf. Onder andere de ontvangst van goederen, opslag, voorraadbeheer, orderverwerking, verpakking, verzending, en vaak ook de afhandeling van retouren.

Er zijn heel veel manieren om het fulfilment proces vorm te geven. In de eCommerce – we hebben het dan vooral over de grotere webshops - is het steeds gebruikelijker om hier professionele externe partijen voor in te schakelen. Dat heeft een paar grote voordelen.

Voordelen van een fulfilment partner

Allereerst: expertise en specialisatie. Fulfilment bedrijven hebben zich helemaal toegelegd op de snelle afhandeling van bestellingen, en zijn doorlopend bezig om dat proces te optimaliseren. Bovendien doen ze dat voor verschillende klanten, dus op een schaal waarmee het interessant wordt om te investeren in kostbare technologische oplossingen. Daar kun je als op zichzelf staande webshop eigenlijk niet goed mee concurreren.

Ten tweede: het stroomlijnt je bedrijfsvoering natuurlijk enorm, zo'n fulfilment partner. Met de uitbesteding van goederenontvangst, opslag, voorraadbeheer, orderverwerking, verpakking, verzending, en retourenafhandeling heb je als webshop-eigenaar ineens heel veel tijd voor andere dingen. Sales en marketing bijvoorbeeld. Kost natuurlijk wat, maar dan heb je ook wat!

En tenslotte: de betere fulfilment bedrijven bieden allerlei aanverwante diensten aan, met als doel webshops steeds verder te ontzorgen. We hadden het al over retourafhandeling, maar ook klantenservice, productfotografie, webdesign, en betalingsafhandeling behoren tot de mogelijkheden.

Meer weten over de voordelen, en of uitbesteden iets is voor jouw webshop? In dit artikel legt Jeroen Dekker van Active Ants uit wat fulfilment voor je kan doen, en geeft hij een rekenvoorbeeld waarmee je de werkelijke kosten van fulfilment kunt bepalen voor jouw situatie.

Hoe kies je een goede fulfilment partner?

Dat draait uiteindelijk maar om drie dingen: software, software, en software. Nou ja, natuurlijk zijn er ook een paar andere dingen om te overwegen, maar dit is verreweg het belangrijkste! Als je niet de hele tijd wilt troubleshooten, moet je er zeker van kunnen zijn dat het proces vlekkeloos geautomatiseerd is.

We hebben het dan vooral over de koppeling tussen jouw webshop platform en de software van je fulfilment partner. Klanten moeten bijvoorbeeld in de webshop kunnen zien of een product beschikbaar is, anders bestellen ze iets wat niet geleverd kan worden en heb jij een teleurgestelde klant aan de lijn. Strakke communicatie met de vervoerder is ook belangrijk. Klanten willen goed op de hoogte worden gehouden van de stappen in het verzendproces, en zijn bijvoorbeeld gewend een Track &Trace code te krijgen.

Met accurate, real-time rapportage ben je er bovendien van verzekerd dat je een vinger aan de pols hebt. Goede fulfilment partners zorgen ervoor dat jij net zo goed op de hoogte bent van alles wat ze voor jouw webshop doen als zijzelf.

Shopify webshop uitbesteden
Uitbesteden Shopify webshop

Fulfilment voor Shopify met de Active Ants-koppeling.

De betere fulfilment aanbieders bieden kant-en-klare koppelingen aan met de meest gebruikte webshop platforms in Nederland, zoals Magento, Lightspeed en WooCommerce. Tot voor kort zat Shopify daar nog niet bij, als vrij jonge speler op de markt. Maar daar is recent verandering in gekomen!

Vorig jaar heeft Active Ants, één van de meest innovatieve fulfilment partijen in Nederland, een koppeling voor Shopify ontwikkeld. "We zagen een toename in Shopify-gebruikers, dus het leek ons een slimme zet," licht Ruud Reijmerink van Active Ants toe. Ze hebben tot nu toe al vier klanten die de koppeling gebruiken (waaronder een klant van Code), en Reijmerink verwacht dat dat aantal snel gaat stijgen.

Fulfilment over de grens

Bij Code zijn we hier blij mee! We koppelen al een tijdje Shopify webshops aan fulfilment bedrijven, en dat wordt nu voor koppelingen met Active Ants een stuk makkelijker. Dit is extra interessant voor Shopify webshops die over de grens willen uitbreiden. Active Ants is namelijk een cross-border specialist: ze hebben diverse internationale klanten (Tabasco bijvoorbeeld) die het Active Ants magazijn in Nieuwegein gebruiken als threshold voor Europa, om de verzendtijd en verzendkosten voor bestellingen uit die regio te verlagen.

Active Ants heeft dus veel ervaring met het verzenden van bestellingen vanuit Nederland naar andere Europese landen. Bestellingen uit Duitsland worden bijvoorbeeld de volgende dag al bezorgd, wat veelbelovend is voor webshops die hun oog op onze Oosterburen hebben laten vallen. Duitsland is voor veel Nederlandse webshops een hele interessante markt: met de koppeling tussen Shopify en Active Ants wordt die ineens een stuk toegankelijker!

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Bel of mail gerust als je even wilt sparren over wat wij voor je webshop uitbesteding kunnen doen. Ook als je een andere fulfilment partner dan Active Ants hebt (of op het oog hebt) kan Code je koppelen. We kijken naar je uit!

Linda Bleijenberg
Geschreven door

Linda Bleijenberg

Code schrijft met gemak 100 regels code per dag, maar bloggen laten we graag aan onze copywriter Linda over. Ze woont om de hoek in Delft en wil ook kunnen toveren met code als ze later groot is. Tot die tijd interviewt ze onze experts en deelt ze de meest interessante inzichten over Shopify en E-Commerce op onze blog.

Terug naar insights overzicht