Shopify

Shopware of Shopify? 4 merken vertellen waarom ze Shopify kozen door Linda Bleijenberg

De End of Life van Shopware 5 komt steeds dichterbij (zomer 2024), en e-commerce bedrijven die op het platform draaien moeten een knoop doorhakken: blijven of weggaan? Shopware moedigt zijn gebruikers natuurlijk aan om te migreren naar Shopware 6 - maar voor ambitieuze merken die willen groeien is dit een perfect moment om andere platforms te bekijken en te vergelijken. Zoals Shopify, of zijn grote broer: Shopify Plus.

Het is een move die meer merchants gemaakt hebben de laatste maanden, zoals je kunt zien in de grafiek hieronder. Terwijl Shopify afgelopen jaren stevig doorgroeit, heeft Shopware een plateau bereikt:

Shopware vs Shopify grafiek-NL2.0 (2) (1)

Waarom verlaten merken Shopware?

Een aantal voormalige Shopware gebruikers heeft inmiddels de weg naar Code gevonden en hun stores naar Shopify of Shopify Plus gemigreerd. Wij vroegen hen naar hun frustraties met Shopware. Dit zijn de meestgehoorde:

  1. Shopware heeft veel development nodig
  2. Shopware is duur, als je alles optelt
  3. Shopware’s ecosysteem is beperkt
  4. Onze servers crashen steeds tijdens sales / BFCM

Voor deze blog vroegen we BURNHARD, SNURK, Santaverde en Le Nouveau Chef - succesvolle e-commerce merken van verschillende vorm en grootte - om hun ervaringen met Shopware 5 en 6 te delen. In wat volgt geven zij een kijkje in hun besluitvorming, en de factoren die hun keuze om te migreren beïnvloed hebben.

88 (1) (1)

De pijnpunten van Shopware 5

Een EOL is natuurlijk enorm veel gedoe voor alle gebruikers van een platform, maar het is vaak ook een grote kans: de mogelijkheid om iets beters te vinden en weer momentum te krijgen. Hoewel veel merken opzien tegen een migratie, kan het met de juiste planning, het juiste platform en de juiste partner een bevrijdende ervaring zijn.

Om die reden loont het enorm om het proces zo vroeg mogelijk in gang te zetten, in plaats van te wachten tot je geen andere keus meer hebt. Tijdens en na een succesvolle migratie ontdekken migrerende merken vaak pas hoeveel platform-frustratie ze over de jaren hebben opgebouwd - en hoe erg het hen afremde. Bij Code horen we deze vier pijnpunten het vaakst.



1. Shopware heeft veel development nodig

Net als andere non-SaaS en/of self-hosted platforms, zoals Magento, heeft Shopware veel development en onderhoud nodig - vooral in vergelijking met Shopify’s SaaS oplossing. Omdat Shopware’s kern relatief beperkt is qua functionaliteit, kunnen merken op het platform niets zonder third-party functionaliteit en/of een flink aantal custom features. Al deze externe features moeten natuurlijk ook worden geïntegreerd, getest, onderhouden en geüpdatet, elke keer als Shopware wordt geüpdatet.

→ Lees meer over de voordelen van een SaaS platform

→ … en over de voordelen van Shopify

Voor Peggy van Neer, oprichter van het Nederlandse beddengoedmerk SNURK, was dit een terugkerende frustratie. “Toen we naar Shopware 5 verhuisden, kwamen we van een zelfgebouwde store. Destijds wilde ik een platform omdat ik dacht dat het plug & play zou zijn. Maar het bleek dat Shopware alleen de basis dingen deed, en we moesten nog steeds heel veel zelf regelen. Dat was niet waar ik op gehoopt had.” 

Het Duitse BBQ merk BURNHARD had een vergelijkbare ervaring. Zij losten het op met vergaande customization en een grote in-house IT afdeling - maar offerden daarmee gaandeweg alle ruimte om te groeien op. Minh Gerritsen, Team Lead CRM & Webshop bij BURNHARD, vertelt: “Onze store heeft hele specifieke eisen vanwege het type producten dat we verkopen: BBQ grills, rokers en pizzaovens met veel technische specificaties. In Shopware hadden we heel veel custom aanpassingen nodig, maar die konden niet ge-update worden. Dus het was ons ook voor de EOL al duidelijk dat we met die setup niet meer konden groeien.”

2. Shopware is duur

Zoveel ontwikkeling en onderhoud kost ook wat, natuurlijk. Om de features te krijgen die ze nodig hebben kunnen merken op Shopware kiezen tussen samenwerken met een Shopware agency, of hun eigen IT team samenstellen. Beide opties wegen zwaar op hun budgetten, die toch al onder druk staan vanwege Shopware’s hosting vereisten. 

Peggy van Neer had ook hier op iets anders gehoopt. “Shopware leek op het eerste gezicht goedkoop, maar onder de streep was het allemaal veel duurder. We hadden overal apps voor nodig, die natuurlijk allemaal abonnementskosten rekenden. We hadden ook erg veel problemen met servercapaciteit: er werd ons verteld dat we een duurdere server met meer power nodig hadden, dus die kochten we - en toen ging de server alsnog plat. Hoeveel geld we er ook tegenaan gooiden, het werkte niet.”

Shopware’s suboptimale gebruiksvriendelijkheid is ook al zo’n bodemloze put: medewerkers die met het platform werken verliezen er veel tijd mee. De ‘Shopware manier van dingen doen’ was voor de mensen bij BURNHARD soms een flinke uitdaging. “Dingen als rapportages en zoeken waren veel te … in het Duits zouden we het ‘verschachtelt’ noemen. De backend was een warboel, het was moeilijk om dingen te vinden omdat het allemaal genesteld was, een doos in een doos in een doos. Met Shopify Plus hebben we een veel minder groot team nodig, wat veel voordelen heeft.” 

→ Krijg direct inzicht in de kosten van een Shopify webshop voor jouw merk. Probeer onze TCO-calculator (5 minuten) voor een persoonlijke berekening, inclusief Shopify fees, Apps en Development kosten.

3. Shopware’s ecosysteem is beperkt

Merken die afhankelijk zijn van Shopware’s netwerk van agencies kunnen tegen een capaciteitsprobleem oplopen, met name in drukke periodes wanneer Shopware een update uitrolt of een EOL aankondigt. Voor SNURK was dit een issue. “Er zijn niet zo heel veel Shopware agencies in Nederland, en als ze druk zijn wordt je site niet goed onderhouden. Als je dat vervolgens meldt bij het Shopware hoofdkwartier in Duitsland, verwijzen ze je gewoon terug naar je agency. Het voelde soms alsof resellers prioriteit hadden boven klanten.”

Daarnaast zet Shopware’s relatief beperkte development capaciteit - vooral als je die vergelijkt met de 4.000+ devs van Shopify - een rem op de ontwikkeling van het platform, zoals het Duitse cosmetica merk Santaverde ontdekte. Toen COVID uitbrak moest Santaverde zichzelf halsoverkop opnieuw uitvinden als een D2C merk, om in business te kunnen blijven. Een systeem dat makkelijk geïntegreerd kon worden met externe partijen was daarvoor cruciaal.

CEO Heiko Hintze realiseerde zich snel dat Shopware 5 niet het juiste platform was om dit mee te doen. “De eerste lockdown deed ons meteen beseffen hoe belangrijk onze eigen online business eigenlijk was. Dus gingen we op zoek naar een oplossing waarmee we snel aan de eisen van de klant konden voldoen en direct een relatie met onze klanten opbouwen. En dat is precies wat Shopify ons biedt.”

4. Servers crashen tijdens BFCM

Praktisch alle Shopware gebruikers die Code benaderen hebben grote problemen bij pieken in traffic, zoals tijdens Black Friday. Om die reden is het voor hen vaak een bijzondere mijlpaal om hun Shopify migratie beloond te zien met een crash-vrije, zeer succesvolle BFCM.

Zowel SNURK als BURNHARD lanceerden hun nieuwe Shopify stores vlak voor BFCM 2023, en waren blij verrast. Peggy van Neer rapporteert: “Voor het eerst in drie jaar tijd bleef de store gewoon in de lucht toen we onze trouwste klanten early access gaven tot Black Friday deals -  wat resulteerde in 25% meer omzet! Dat maakte ons extra duidelijk hoeveel omzet we over de jaren misgelopen zijn doordat de server er steeds uit vloog.” 

BURNHARD zag een vergelijkbaar succes: “De BFCM verkoop ging erg goed, beter dan vorig jaar. Dit soort resultaten hadden we op het oude platform nooit kunnen behalen, want de hosting crashte vaak.” 

Waarom Shopware 6 niet overtuigt

De meeste van onze ex-Shopware klanten migreerden van Shopware 5 naar Shopify, en stonden niet te springen om over te stappen naar Shopware 6 - om dezelfde redenen die we hierboven al noemden. Een uitzondering is het Nederlandse merk Le Nouveau Chef: zo’n drie jaar geleden ruilden ze WooCommerce in voor Shopware 6. Hoewel ze toen al erg geïnteresseerd waren in Shopify, besloten ze dat Shopify’s B2B oplossing op dat moment niet voldeed aan hun vereisten.  

Zodra Le Nouveau Chef hoorde van Shopify’s sterk verbeterde set B2B tools, begin 2023, stapten ze alsnog over naar Shopify Plus. Wat was de motivatie voor deze switch? Senior Brand Manager Ylmar Haring en E-Commerce Specialist Raymond Weijers vertellen: “Development was echt een issue. Omdat we een van de eerste Shopware 6 gebruikers waren, kregen we alle kinderziektes. We moesten hele basic tools zelf bouwen, terwijl die in andere platforms out-of-the-box beschikbaar waren.”

Omdat ze beiden een eigen webshop runnen op Shopify, wisten ze dat ze dat niveau van gebruiksvriendelijkheid ook voor Le Nouveau Chef wilden. “Shopify heeft ook het meest complete ecosysteem, een gecontroleerde omgeving. Bij updates gaat er niets mis, en nieuwe features kunnen binnen een week live zonder dat er iets crasht.”

Wat Shopify kan bieden

Op alle pijnpunten die hierboven genoemd worden scoort Shopify een stuk beter dan Shopware. Wat vinden de vier merken van Shopify’s performance, nu ze hun migratie afgerond hebben? Naast de sterk verminderde noodzaak voor development, de lagere kosten, het uitgebreide ecosysteem, en de totale afwezigheid van crashes, zijn dit de dingen waar ze het meest blij mee zijn in hun nieuwe platform:

Directe ROI

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn SNURK en BURNHARD erg onder de indruk van hun BFCM resultaten - alleen al de afwezigheid van crashes maakte een groot verschil. Nog opmerkelijker was dat beide stores nog maar een paar weken daarvoor gelanceerd waren.

Net als SNURK en BURNHARD ging de nieuwe store van Le Nouveau Chef live in oktober 2023 - en net als zij zag het merk direct positieve resultaten. “Omzet is hoger, conversie is hoger, AOV is hoger, en onze SEA agency is blij met Shopify omdat het zoveel beter samenwerkt met Google. Onze omzet voor november 2023 is nu al hoger dan het was in november 2022, en de maand is nog niet eens om. Wat het extra bijzonder maakt is dat we in 2022 een heel goed jaar hadden, met alle restaurants die weer open gingen na de COVID lockdowns. Dat we daar in onze tweede maand op Shopify al overheen gaan is dus best een prestatie.”

Extreme gebruiksvriendelijkheid

Nog een terugkerend thema in wat we bij Code horen is Shopify’s extreme gebruiksgemak. Voor Peggy van Neer voelde het als een droom die eindelijk uitkwam. Nadat Shopware’s EOL was aangekondigd liet ze haar oog al snel op Shopify vallen: “Omdat het de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid bood die ik al die tijd al in gedachten had. Onze e-commerce manager vergeleek Shopify ooit met Apple en alle andere platforms met Android. Het is een gesloten systeem, maar wat ze aanbieden werkt.”

Minh Gerritsen had dezelfde ervaring. “Bij BURNHARD vonden we het fantastisch dat Shopify zo out-of-the-box was. Dingen als betalingen duurden eeuwig en zaten vol bugs in Shopware, terwijl in Shopify alles gestandaardiseerd is. Het is zo gebruiksvriendelijk dat je er geen enorm development team voor nodig hebt, en in plaats daarvan kun je focussen op conversie en retentie. Met name end-to-end testing is zoveel makkelijker met Shopify dan het was met Shopware.” 

Voor Le Nouveau Chef was Shopify’s gebruiksgemak een belangrijke reden waarom ze Shopware 6 al snel verlieten. E-Commerce Specialist Raymond Weijers vertelt: “Omdat [Senior Brand Manager] Ylmar en ik allebei zelf een Shopify webshop hebben, wisten we dat we dat niveau van gebruiksvriendelijkheid wilden voor Le Nouveau Chef.” 

Een solide groeipartner

Shopify’s innovatie tempo is ongekend: het is het enige e-commerce platform ter wereld waar meer dan 4.500 engineers onder leiding van techneut (CEO Tobi Lütke) voortdurend werken aan het onderhouden en verbeteren van het platform. Elke 6 maanden lanceert Shopify een ongekende hoeveelheid nieuwe functionaliteiten.

Het feit dat Shopify partner agencies als Code heeft is zeker niet de minste factor in de Shopify ervaring van merken die migreren. Ze zijn allemaal positief over Code’s professionele aanpak. “We hebben al meer dan 15 jaar een webshop, maar onze IT partners voelden nooit heel professioneel - tot nu toe,” vertelt Peggy van Neer. “Code was echt een verademing voor ons. We kregen offertes van verschillende agencies, maar die van Code viel op omdat het zo grondig en compleet was.”

Daar zijn Raymond Weijers en Ylmar Haring van Le Nouveau Chef het mee eens. “We hebben de drie grootste Shopify agencies in Nederland gesproken, maar Code voelde als de beste match. We hadden een gesprek met Bob [Code’s co-founder en CCO] en Mark [Code’s Director of Customer Success] en waren onder de indruk van de hele specifieke oplossingen die zij gaven voor de hele specifieke uitdagingen waar wij mee kwamen.” Die indruk werd nog beter toen Le Nouveau Chef hun migratieproject startten met een volledige Discovery, Code-stijl. “De Discovery was een hele fijne ervaring, het heeft een hoop zorgen en onduidelijkheid weggehaald.”

→ Wil je weten wat een Discovery is? Lees hier over de fases van een migratieproject.

BURNHARD was nog het meest onder de indruk van het feit dat Code hun deadline haalde. Minh Gerritsen vond het echt uitzonderlijk: “Dat gebeurt bijna nooit. Dit was mijn vierde relaunch, en alle andere hadden vertraging. Ook indrukwekkend: tijdens het end-to-end testen voorafgaand aan de launch waren er geen grote bugs, niets dat de launch in gevaar zou kunnen brengen. Op tijd betekent natuurlijk ook binnen budget, waar we bij BURNHARD erg blij mee waren.”

Alle drie de merken werken nog steeds samen met Code om hun store verder te optimaliseren en verbeteren. De oneindige schaalbaarheid van Shopify Plus geeft een nieuwe impuls aan BURNHARD’s internationale ambities, terwijl Code’s capaciteiten als groeipartner voor SNURK vanaf het begin een factor waren. Peggy van Neer: “Bij Code zit er een duidelijk plan achter, niet alleen wat je store nodig heeft voor oplevering maar ook daarna. Wij hebben daar behoefte aan, ons kleine team gedijt daar goed in.”

Lees hier meer over internationaal verkopen met Shopify

Stel je migratie veilig met Code

Overweegt jouw merk om van Shopware 5 of 6 af te migreren, en staat Shopify op je shortlist? We vertellen je met plezier wat de impact van een verhuizing naar Shopify zal zijn voor jouw business.

Ben je er al van overtuigd dat Shopify het platform voor jou is, en zoek je een ervaren partner om je migratie in goede banen te leiden? Kijk vooral even wat Code je te bieden heeft. Vanaf het moment dat we de eerste officiële Shopify Plus Partner in de EU werden, hebben we succesvolle Shopify stores gebouwd en opgeschaald. Inmiddels zijn we trots op onze reputatie als een van de top Shopify agencies op het Europese vasteland.

Bekijk ons eerdere werk om te zien wat we allemaal kunnen, en neem contact met ons op.