Shopify E-commerce growth

Flexibel opschalen met Code en Shopify: zo doet Pieter Pot dat door Linda Bleijenberg

Bij Code laten we onze klanten graag vrij. Tuurlijk, als wij een goede oplossing voor jouw probleem hebben dan helpen we je graag, maar als het voor jouw business beter is om met iemand anders in zee te gaan, of om dingen zelf te gaan doen: onze zegen heb je. Andersom kan ook: als je dingen zelf doet die je eigenlijk uit wilt besteden, dan denkt Code enthousiast met je mee. En dat maakt ons een flexibele groei-partner waar je op kunt bouwen.

Pieter Pot Shelf
210719_pieterpot_s_highlight3

Code x Pieter Pot

Een mooi voorbeeld van een klant die slim en flexibel gebruik maakt van onze expertise is Pieter Pot, de duurzame online supermarkt die op het moment flink aan de weg timmert in Nederland en België. Zij doen veel zelf, en zoeken waar nodig de samenwerking op met externe specialisten – helemaal volgens de filosofie van de lean startup. Eerder dit jaar lanceerden we hun Shopify Plus webshop, en stopten er een boel creatieve oplossingen in.

Pieter Pot: de supermarkt in een duurzaam, digitaal jasje

Pieter Pot is een inspirerende onderneming. Vanuit hun doelstelling om verpakkingen uit te bannen en voor circulariteit te gaan, hebben oprichters Jouri en Martijn in feite de hele traditionele logistieke keten voor een supermarkt van de grond af opnieuw uitgedacht. Het resultaat heeft wel wat weg van de melkboer en de kruidenier, van vóór de tijd dat supermarkten de norm werden. Met één opvallend verschil: alles gaat digitaal, en de schaal is een stuk ambitieuzer.

Hun toekomstbestendige supermarkt vermijdt verpakkingen in de hele keten, en gebruikt in plaats daarvan herbruikbare glazen potten waar statiegeld op zit. Leveranciers leveren in bulk: op verschillende vul-locaties worden die bulkleveringen in potten gedaan,

vervolgens opgeslagen in het Rotterdamse warehouse, en naar de klant gestuurd via PostNL Food. Als de potten leeg zijn levert de klant ze bij de volgende bestelling weer in en gaan ze terug naar het magazijn, waar ze worden schoongemaakt en opnieuw gevuld.

Dat er een grote markt is voor dit nieuwe concept blijkt onder andere uit de wachtlijst (momenteel zo’n 40.000 mensen) die Pieter Pot hanteert, om gecontroleerd te kunnen groeien. Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn ze constant bezig om uit te breiden, de bedrijfsvoering op te schalen en nieuwe partners te vinden. Waaronder Code dus.

Pieter Pot Founders
Pieter Pot operatie

Stoeien met Shopify Plus

Een online supermarkt opzetten in Shopify Plus: dat vraagt natuurlijk om een serie creatieve oplossingen! Bij Code houden we er wel van om de grenzen van Shopify een beetje op te rekken, en met deze opdracht konden we ons flink uitleven. Het resultaat: een gebruiksvriendelijke order flow, snelle zoekfunctie, handige progress bar, en de meest complexe uitdaging: het statiegeldsysteem.

Meer weten over de functies die we voor Pieter Pot bouwden? Lees hier de details in deze case.

Lead Front-end developer Mark Rijkelijkhuizen vertelt: “Toen we begonnen was het idee om de bestaande, zelfgebouwde statiegeld-app van Pieter Pot te vervangen door een third party app, maar terwijl we daarmee bezig waren realiseerden de mensen bij Pieter Pot zich dat dat lang niet ambitieus genoeg was.” Annelijn Vernooij, product manager bij Pieter Pot, vult aan: “Ergens in het traject besloten we dat we de beste flow voor de klant wilden, en de mogelijkheid om snel op te schalen. Het statiegeldsysteem is zo belangrijk voor onze bedrijfsvoering, daarvoor wilden we niet afhankelijk zijn van een third party app. Onze bestaande app hadden we in-house ontwikkeld, en voor de nieuwe site wilden we ook iets waar we zelf controle over hadden.”

Statiegeld in Shopify Plus

Daarmee begon voor Code de meest uitdagende fase van het project: hoe geef je statiegeld vorm binnen Shopify, zonder third party apps in te zetten? Het antwoord: door bestaande Shopify-functies creatief te interpreteren en met slimme workarounds te komen. Zo bedachten we dat je statiegeld kunt zien als een product, en als klanten potten weer inleveren kun je dat statiegeld-tegoed opvatten als een giftcard. Mark: “Voor deze oplossing hebben we echt alle mogelijkheden van Shopify benut en met elkaar verbonden; de Shopify backend, onze frontend, Shopify apps en externe apps werken allemaal samen.” 

Ook zorgde Code ervoor dat het hele systeem buiten de Shopify-core functioneerde, zodat er niet bij elke update van alles aangepast moet worden. Mark: “We doen bijvoorbeeld geen gekke dingen bij de checkout, want daar past Shopify regelmatig wat aan. Dit is ook de reden dat we zoveel mogelijk bestaande Shopify functies inzetten, want dan blijf je dichtbij het platform en bewegen je oplossingen makkelijk mee.” Zo verzekeren we onze klanten van een toekomstbestendig platform.

Code als flexibele Shopify partner

Als lean startup koos Pieter Pot vanaf het begin voor Shopify, omdat je daarmee snel kunt groeien zonder veel zelf te hoeven bouwen. Snelgroeiende merchants kiezen er verderop in hun proces meestal voor om steeds meer in-house te gaan doen, maar een partner met veel Shopify Plus expertise blijft daarbij van veel toegevoegde waarde. 

In dat stadium zit Pieter Pot ook. Annelijn vertelt: “Code heeft een mooie en goedwerkende basis neergezet voor onze website, en is nu onze go-to partner voor uitdagende development kwesties. We zijn bijvoorbeeld onlangs uitgebreid naar België. Code had daar ervaring mee, dus we legde onze vraagstukken voor bij de lead developers van Code en konden met die informatie de beste beslissingen maken. Zij weten bijvoorbeeld dat je een custom store als die van Pieter Pot niet even simpel kopieert en uitrolt in een ander land.” 

Sjoerd van Bekhoven, verantwoordelijk voor de IT bij Pieter Pot, voegt daaraan toe: “De samenwerking met Code beviel goed, wij mochten bijvoorbeeld ook zelf werken in hun codebase. Die toegang krijg je niet altijd, dus dat was erg prettig. We zijn inmiddels zelf een tech-team aan het opbouwen, maar we blijven nog wel even met Code samenwerken. Zij hebben heel specifieke Shopify expertise waar wij nooit zo snel aan kunnen komen.”

Linda Bleijenberg
Geschreven door

Linda Bleijenberg

Code schrijft met gemak 100 regels code per dag, maar bloggen laten we graag aan onze copywriter Linda over. Ze woont om de hoek in Delft en wil ook kunnen toveren met code als ze later groot is. Tot die tijd interviewt ze onze experts en deelt ze de meest interessante inzichten over Shopify en E-Commerce op onze blog.

Terug naar insights overzicht