Shopify

Wat zijn koppelingen en API's? Code legt het uit. door Linda Bleijenberg

Met developers praten voelt soms alsof je op vakantie bent. In een ver, exotisch land waar de bewoners een ver, exotisch taaltje brabbelen dat net genoeg op dat van jou lijkt om je te laten denken dat je het begrijpt. Ongeveer. Bijna.Totdat ze weer zo'n woord gebruiken waarvan jij dacht dat je wist wat het betekende. Alleen lijken zij niet te bedoelen wat jij denkt dat ze bedoelen. We nemen je mee in de wereld van koppelingen en API's. 

blog1
placeholder | Code

Zo'n woord als 'koppelingen' bijvoorbeeld. Jij dacht dat het iets met auto's te maken had. Of met single mensen aan elkaar voorstellen. Maar de nerds lijken het over iets heel anders te hebben. Het moet wel iets bijzonders zijn, want hun ogen glimmen blij en ze zijn er super enthousiast over. En ze zeggen dat het precies is wat je nodig hebt voor je bedrijf, of je webshop.

Dus je knikt van ja, je wilt het best overwegen, tuurlijk! Kunnen ze het misschien nog een keer uitleggen? Vol vuur beginnen ze weer in hun exotische brabbeltaaltje, je knikt en lacht vriendelijk, en wordt geen steek wijzer.

Hoe kom je er nu achter wat ze precies bedoelen?

Nou, je leest gewoon deze blog. Wij van CODE spreken namelijk vloeiend Nerd, en we hebben een copywriter die net zo lang doorvraagt tot zij het ook snapt. En dan schrijft ze er een blog over in gewone-mensen-taal. Handig toch?

Koppelingen dus. Wat is het, wat doet het, wat heb jij eraan?

Laten we beginnen met wat je eraan hebt. Goed uitgevoerde koppelingen zijn vooral een manier om je heel veel tijd, geld en saaie terugkerende klusjes te besparen. Eigenaar Francis Notten van Knottenwol moest een tijd lang handmatig de verkopen in haar winkel invoeren in de software van haar webshop, zodat de voorraden van de webshop klopten met de werkelijke voorraad. Elke. Dag. Opnieuw.

Je kunt je voorstellen hoe blij ze was toen ze een goede koppeling vond die dit voor haar ging doen.

Het geeft ook goed weer wat koppelingen eigenlijk doen: het zorgt ervoor dat verschillende digitale systemen met elkaar kunnen praten. Automatisch, zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. Bij Francis ging het om het voorraadbeheersysteem dat ze voor haar winkel gebruikte, en het voorraadbeheersysteem van haar webshop.

Maar het kan in principe alles zijn. Je kunt je weegschaal koppelen aan je fitness app, zodat je smartphone weet hoeveel extra sit-ups je moet doen deze week. Of je Netflix account aan je TV, je tablet en je mobiel, zodat je overal films en series kunt kijken.

Voor ondernemers zijn koppelingen helemaal een uitkomst.

Je kunt je CRM systeem koppelen aan je administratiesysteem bijvoorbeeld, zodat adreswijzigingen automatisch overgenomen worden. Of je urenadministratie aan je facturatiesysteem, zodat je nooit meer zelf facturen hoeft te maken. Ook een fijne: je webshop koppelen aan je fulfilment partner, zodat je bestellingen rechtstreeks naar de uitvoerder gaan en jij letterlijk slapend geld kunt verdienen.

Als heel veel mensen dezelfde koppeling nodig hebben, dan wordt die vaak op de markt gebracht als een zogenaamde 'plugin' of app. Mollie is een goed voorbeeld: wat zij aanbieden is een veilige koppeling tussen een webshop en jouw bankrekening. Dankzij dit soort koppelingen zijn jij en de rest van de wereld massaal aan het online winkelen geslagen.

Op dit punt gaan IT-ers het ook vaak over ‘API’s’ hebben.

Veelgebruikte systemen die vaak gekoppeld worden hebben meestal een API (Application Programming Interface), om het developers makkelijk te maken. Een API is voor een systeem ongeveer wat de achterkant van je TV is voor die TV: er zitten allemaal aansluitingen op waarmee je er makkelijk andere apparaten aan kunt verbinden. En die andere apparaten hebben meestal eenzelfde set aansluitingen. Je hoeft er alleen maar het juiste kabeltje tussen te hangen.

Dat is waarom developers blij zijn met API's: die zorgen ervoor dat je alleen nog maar het juiste kabeltje tussen de systemen hoeft te hangen.

Mollie heeft dit bijvoorbeeld heel slim gedaan. Ze hebben API's verzameld van allerlei betaalmethoden, en die set aansluitingen gebundeld in een app. Vervolgens hebben ze voor die app een eigen API gebouwd, waarmee het heel makkelijk wordt voor de makers van webshop software om hun pakket in één klap aan allerlei betaalmethoden te koppelen. Kwestie van het juiste kabeltje maken. Eentje die precies past tussen de API van Mollie en de API van bijvoorbeeld Shopify.

Wat voor koppeling zou jouw leven makkelijker maken?

Zijn er saaie klussen die je vaak moet doen en waar je veel tijd aan kwijt bent? Of dingen die je heel graag eens wilt oppakken, maar die je steeds voor je uit schuift omdat ze teveel tijd kosten? Of heb je informatie op een plek staan die je ook graag op een andere plek zou willen hebben staan?

Het loont absoluut om eens te kijken of daar al een koppeling of app voor bestaat. En als die er niet is, kun je overwegen er eentje te laten maken. Daarbij is het wel belangrijk om van tevoren goed in te schatten hoeveel zo'n koppeling je gaat kosten en hoeveel hij oplevert qua besparing van tijd en geld. Als je blij wordt van de uitkomst, ga er dan vooral mee aan de slag!

Linda Bleijenberg
Geschreven door

Linda Bleijenberg

Code schrijft met gemak 100 regels code per dag, maar bloggen laten we graag aan onze copywriter Linda over. Ze woont om de hoek in Delft en wil ook kunnen toveren met code als ze later groot is. Tot die tijd interviewt ze onze experts en deelt ze de meest interessante inzichten over Shopify en E-Commerce op onze blog.

Terug naar insights overzicht