Shopify

Wat is SaaS: software leasen in plaats van kopen door Linda Bleijenberg

We zijn het bijna vergeten, maar vroeger (nou ja, zo'n tien jaar geleden) was software nog iets heel ingewikkelds voor de meeste bedrijven. Software werd destijds gezien als een product. Dat doen we nu toch een beetje anders. Tegenwoordig hebben we SaaS: Software as a Service. 

Software as a Service. 
SaaS: Software as a Service

Vroeger betekende software dat je dure programma's moest kopen, en daarna kosten bleef maken om ze goed te laten werken. Je schafte licenties aan, en servicecontracten: voor elk programma één. De programma's moesten geïnstalleerd worden op individuele computers, en als je bedrijf wat groter was had je servers nodig. Je moest regelmatig updates uitvoeren, en een systeembeheerder aannemen. Of twee. Het uitrollen en customizen en beveiligen van een nieuw programma kon weken duren, en je werknemers werden er altijd vreselijk chagrijnig van. Als er iets crashte had je een serieus probleem.

Ouderwets he? En enorm veel gedoe.

Wat is SaaS? Software as a Service.

Dat houdt in dat je iemand betaalt om jouw leven gemakkelijker te maken. Je besteedt al het gedoe gewoon uit, zodat jij je handen vrij hebt voor de dingen die je echt interesseren. Je software staat niet meer op je eigen duurbetaalde servers, maar in de cloud. Je betaalt maandelijks een klein bedrag, afgestemd op de functies die jij wilt gebruiken, en hoeft je verder nergens meer zorgen om te maken. Je logt in via internet, en kunt je programma's overal waar je maar wilt gebruiken. Op je mobiel, in de trein, op je tablet of je laptop, op de computer van een klant.

Niks 'uitrollen', geen systeembeheerders meer nodig, updates en servers en security zijn jouw verantwoordelijkheid niet meer. Je koopt uitsluitend het gebruik van de dienst of app die je nodig hebt, zonder te hoeven betalen voor de bijbehorende hard- en software en onderhoudswerkzaamheden. Net als bij lease auto's.

Eigenlijk precies zoals je gewend bent alle Google apps te gebruiken. Of Spotify. Of Adobe Creative Cloud, en een eindeloze serie andere online diensten. SaaS is overal. Als jouw bedrijf de overstap nog niet heeft gemaakt, dan ga je dat zeer waarschijnlijk ergens de komende vijf jaar doen.

Mocht je bedrijf zich bezig houden met eCommerce, dan helpen wij je daar graag bij! Shopify, het eCommerce platform waar wij veel mee werken, is ook SaaS: lees er hier meer over.

Linda Bleijenberg
Geschreven door

Linda Bleijenberg

Code schrijft met gemak 100 regels code per dag, maar bloggen laten we graag aan onze copywriter Linda over. Ze woont om de hoek in Delft en wil ook kunnen toveren met code als ze later groot is. Tot die tijd interviewt ze onze experts en deelt ze de meest interessante inzichten over Shopify en E-Commerce op onze blog.

Terug naar insights overzicht