E-commerce growth

Nieuwe Europese wetgeving BTW en E-Commerce voor webshops door Jochen Meischke

Over iets meer dan twee maanden gaat nieuwe Europese wetgeving in werking die grote gevolgen heeft voor Nederlandse webshops. Wat houden deze veranderingen precies in, wat zijn de gevolgen voor webshop ondernemers en e-merchants en hoe kun jij je er goed op voorbereiden? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

blog1
Reminder: nieuwe wetgeving rondom e-commerce

Sinds het Verdrag van Maastricht uit 1992 geldt binnen lidstaten van de Europese Unie vrij verkeer van goederen. Dus ook voor webshops die over de grens verkopen. De accijnzen, zoals in Nederland de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) verschillen nogal per land. Daar brengt nieuwe Europese wetgeving nu verandering in. Vanaf 1 juli moeten Europese webshops rekenen met de BTW van het land waarin de klant woont. Daarnaast moet er aangifte gedaan worden in de individuele lidstaten of kan er gebruik gemaakt worden van de Unieregeling (waarover later meer) Een belangrijk detail: deze nieuwe regels gelden voor webshops met een omzet van € 10.000 of meer buiten Nederland. Draait jouw webshop zulke omzet? Lees dan wat de nieuwe regels voor jou betekenen.

Cut-off point op 10K buitenlandse omzet

Ben jij een (online) ondernemer en lever je vanuit Nederland producten aan klanten uit een andere lidstaat aan particulieren (of zakelijke klanten zonder btw-nummer), dan doe je aan wat de overheid ‘afstandverkopen’ noemt. Het meest voorkomende type afstandsverkopen is via webshops. Hier is die eerder genoemde €10.000 omzet belangrijk: komt minder dan 10.000 van jouw omzet uit andere EU-landen? Dan mag je deze klanten de Nederlandse BTW-tarieven in rekening brengen. 

Je maakt dan gebruik van de OSS unieregeling. Draai je meer dan €10.000 omzet met klanten uit andere lidstaten? Dan moet je hun lokale BTW-tarief in rekening brengen. Daar blijft het niet bij: je moet in je webshop ook de juiste prijzen kunnen tonen. Zodat bezoekers uit andere lidstaten dus de juiste (totaal)prijs te zien krijgen wanneer ze bij je afrekenen.

BTW-vrijstelling voor goedkope pakketten buiten EU vervalt

Gelijktijdig met deze wijziging gaat ook de btw-vrijstelling voor pakketjes van buiten de Europese Unie met een waarde onder de €22 op de schop. Deze komt namelijk volledig te vervallen. Iets kleins bestellen uit bijvoorbeeld China via AliExpress kan zo een stuk prijziger worden. Voor sommige online retailers en webshops die specifiek op producten in deze prijsklasse zitten, kan dit grote gevolgen hebben.

Begin op tijd voor jezelf en je klanten

1 juli lijkt wellicht nog niet direct om de hoek, maar wacht niet te lang met aanpassingen in je webshop. Zo kom je zelf niet voor vervelende verrassingen te staan komende zomer en biedt je je klanten vanaf dag 1 van de nieuwe regels correcte dienstverlening. Wil je met Code sparren over de benodigde aanpassingen voor jouw Shopify webshop? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Jochen Meischke
Geschreven door

Jochen Meischke

Dit artikel werd geschreven door Jochen Meischke, content marketeer en redacteur. Spendeert het grootste deel van zijn tijd aan de ontwikkeling van de TU Delft Campus als innovatief ecosysteem, maar schrijft bij vlagen over totaal andere zaken voor Code en De Marketing Ninja. Dol op katten, er ingeluisd met een hond en bakt graag oatmeal cookies.

Terug naar insights overzicht